Verschenen artikelen:

 
Site Seeing
(Dagblad de Limburger, november 2004)
 
Zoekdag Limbricht 24 maart 2001
(De Detector Amateur, maart 2001)
 
Mysterieuze goudvondst te Limbricht
(Historisch jaarboek voor het Land van Swentibold, uitgave 2000)
 
 
Pasen 1997
(De Detector Amateur, 1997)
 
 
Al meer dan 20 jaar...
(Prospector Vlaanderen Magazine nr.2)
 
  De zuidelijke vondsten van Jack Peustjens
(The Coinhunter, 1995)

Regelmatig vinden wij ballen in de grond als archeologen. Zouden deze voor het spel bingo gebruikt zijn? U zult u zich afvragen wat bingo nou echt is (http://www.encyclo.nl/begrip/BINGO. Bingo is niets anders dan een spel die haar oorsprong kreeg in de 16e eeuw, maar zeer populair werd in de Verenigde Staten in de 17e eeuw. Het is een speld ie gespeeld word met kaarten waarop nummers staan die afgestreept dienen te worden. bingo is een gezelligheidspel en word door meerdere personen gespeeld. Het is genoemd naar een lotterij die gespeeld werd in Italiƫ en die tot aan de dag nog gaande is. Deze spel is een lotto gokspel en is zeer bekend in de Italiaanse samenleving. Niet lang nadat bingo bekend werd in Italie en de Verinigde Staten vloeide het ook nog over naar de fransen die het zeer populair maaketen in Europa.

De bingo kaarten waren voorzien van een reeks nummers die bestonden uit negen kolommen en drie rijen met vier plekken. Daarnaast waren er ballen in een zak waarop er nummers voorkomen die allemaal voorkomen op de bingo kaarten. De nummers waren in de eerste kolom van 1-10 en de tweede kolom van 11-20 enz. Deze nummers werden afgestreept nadat de spelleider de nummers trok uit de zak en opriep, waarna de speler na moet gaan als het genoemde nummer voor komt op de kaart. Is dat zo dan werd die vroeger dicht gemaakt met droge bonen. Doordat men bonen gebruikte om de nummers dicht te maken werd het spel Beano genoemd wat niets anders dan bonen betekende. Er werden nummers dicht gemaakt tot dat er een bepaald patroon gevormd werd en er bingo geroepen werd. Het was zo dat men meestal een rij dicht gemaakt moest hebben en daarna bingo riep. Daarna werd er weer een nieuw spel begonnen. Tegenwoordig zien wij dat bingo heel anders gespeld word, maar toch wel veel overeenkomsten heeft met dat van vroeger.

Bingo is een zeer populair spel geworden, nadat de ontdekker van deze spel het ontdekte op een kermis in Duitsland. Het trok hem aan en nam het spel mee naar de Verenigde Staten waar hij het introduceerde aan zijn vrienden en kennissen. Deze ontdekker van bingo is de amerikaanse speelgoedverkoper Ed Lowe. Hij zag al gauw in dat bingo een groot succes zou worden en organiseerde met zijn vrienden een bingo evenement. Op die bewuste dag kreeg deze spel de naam bingo, nadat een mevrouw die een winnende patroon had dicht gemaakt zo enthousiast was en bingo riep in plaats van beano. Deze naam vond Lowe echt gepast en vond de naam Bingo de gepaste naam voor deze geweldige spel. Tegenwoordig wordt online bingo ook steeds populairder onder bingo spelers volgens Bingolistings.nl.

Bingo kreeg ook een sociaal karakter en werd ook gebruikt voor inzamelings acties om ene goed doel te ondersteunen. Dat gebeurd ook wel tot heden in bijvoorbeeld te huizen enz. Het is een spel die gespeeld word om te ontspannen en een leuke dag van te maken. Bingo is zeer populair geworden dat men op het idee kwam om bingo online te laten spelen. Bingo online is nu de nieuwe trend en worden de speelhallen mindere bezocht, omdat het veel makkelijker is voor de spelers om uit hun eigen omgeving bingo mee te spelen.